Hva er en DNS-server?
Når vi surfer på nettet går ting unna i et tempo og på en så enkel måte at vi nesten ikke skjønner noen ting. Vi skriver bare inn en enkel adresse med et par bokstaver i adresselinjen, og plutselig forstår datamaskinen og nettleser i samspill hvor det er vi vil. Egentlig er det dog ikke domenenavnet vi skriver inn, eller domenenavnet vi klikker på en link til, som gjør denne jobben. Bak det hele er det heller IP-adresser som er assosiert med domenenavnene som kommuniserer hvor din datamaskin skal ”reise”. Disse IP-adressene er lagret i det som kalles en DNS-server.
DNS-serveren er i grunn ”bare” en datamaskin, men den har ekstremt mye mer kraft enn den datamaskinen vi sitter med på fanget i stua. En DNS-server kan nemlig tillate store mengder mennesker å besøke en nettside, og det alle på en gang. Skulle vår laptop gjort samme jobben hadde nok serveren krasjet med en gang, ellers hadde kanskje laptopen stått i flammer! Men fra spøk til alvor er kanskje en DNS-server et av de viktigste komponentene relatert til datamaskiner og deres ferd på internettet. Uten denne databasen av IP-adresser som er knyttet mot domenenavn, så ville vi simpelthen ikke kommet noen vei når vi tastet inn nettadresser.
Hvorfor DNS? Og hva er farene ved denne teknologien?
DNS-serveren ble oppfunnet rett og slett av praktiske årsaker. Få kan nok si at de ønsker å skrive inn hver enkelt IP-adresse for alle nettsider de besøker. En mye enklere metode er, slik som internettet har utviklet seg også, å taste inn et domenenavn som er assosiert med en adresse. Og det er altså her DNS-serveren lagrer denne informasjonen. Kort og godt er DNS-serveren en ”mellommann” imellom datamaskinen og personen som besøker nettsiden. Dette gjør det mye enklere å kommunisere mellom de to, da datamaskinen snakker i tall, mens mennesker enklere snakker i bokstaver. DNS-serveren snakker på begge språk!
Allikevel er ikke DNS-servere uten feil. Tross sine praktiske evner, så er de ofte gjenstand for såkalte Malware angrep. Om du surfer uten et antivirusprogram aktivt, så kan du være utsatt for nettopp dette. Her kan du for eksempel ønske å besøke din nettbank, men dersom hackere eller Malware har tuklet med dine DNS-innstillinger, så kan du sendes til en annen side. Hackere kan enkelt få siden til å ligne din nettbank, slik at du taster inn både brukernavn og passord. Ingen bankkonto vil så klart møte deg, men du har akkurat gitt fra deg uvurderlig informasjon til kriminelle.
Praktiske bruksområder med noen fallgruver
Selvfølgelig øker sikkerheten på nettet, men med nye programmer og innstillinger kommer også nye taktikker for å bryte igjennom. Der en DNS-server utvilsomt har praktiske bruksområder, så er det viktig å være obs på farene ved dette systemet også. Et antivirus program kan være en utmerket løsning her. Da kan du nyte godene en DNS-server bringer, først og fremst at du ikke trenger å taste inn hver enkelt IP-adresse, i fred og ro!