Hvor troverdige er onlinebanker?
Det har vært mye blest omkring lånebransjen og mistanke om både svindel og uærlige hensikter. Dette er i stor endring, og det er det mange gode grunner til. Her kan du lese mer om hvorfor lånebransjen har endret seg de siste par årene, og hvor troverdige onlinebanker egentlig er.
Er onlinelån svindel?
Det er et vanskelig spørsmål å svare konkret på fordi man ikke kan utelukke at noen onlinebanker driver med svindel. Det er dog noen ting som du kan gjøre selv for å sikre deg at den banken eller det lånestedet du vurderer å låne hos rent faktisk har rent mel i posen.
Du skal først og fremst bli veldig obs hvis et lånested ikke har en løsning der man skal underskrive lånekontrakten med BankID. Dette er nemlig en sikker signaturløsning og du kan ikke være helt sikker på hva som er skjedd med dine personlige opplysninger hvis denne løsningen ikke er på plass. Så hvis banken eller lånestedet utgir seg for å være et seriøst lånested, men ikke krever underskrift med BankID så er det helt klart et rødt flagg.
Det er også et rødt flagg hvis banken eller lånestedet bruker retorikk som er veldig aggressiv eller oppfordrende. Det kan for eksempel være å reklamere med å man får lån raskt utbetalt eller alt som har med raske lån å gjøre. Dette er nemlig ikke lovlig i Norge, og dermed så vet du allerede da at leverandøren ikke er en spesielt ansvarlig långiver.
Uten sikkerhet kan fremdeles være trygt
Mange henger seg opp i begrepet om å låne uten sikkerhet og føler at det er en utrygg måte å låne på. Det betyr egentlig bare rett og slett at man ikke skal stille sikkerhet for lånet i form av for eksempel eiendom, men hvis man ikke vet det, så er det klart at lån uten sikkerhet ikke høres så betryggende ut. Her kan du låne uten sikkerhet på en ansvarlig låneside og se om du oppfyller vilkårene for lån.
Nå er det faktisk sånn at mange onlinebanker har begynt å tilby lån med sikkerhet også, det er en av de store endringene i lånebransjen som vi skal se litt nærmere på.
Online lånebransjen er i stor endring
Etter at reglene for markedsføring av lån og kredittkort endret seg drastisk for få år siden, så ser vi en tendens til et mye mer seriøst lånemarked. Vi ser også en tydelig tendens til at onlinebankene i større og større grad minner mer om fysiske banker. Dette gjelder for eksempel ved at enkelte onlinebanker også tilbyr lån med sikkerhet. Det kan fort bli litt dyrere å låne uten sikkerhet, men alle banker og lånesteder er forpliktet til å opplyse tydelig om alle utgifter og gebyrer som kan påløpe lånet ditt.
Det er i det hele tatt større transparens og ansvarlighet fra lånestedenes side, som gjør det tryggere for deg å låne penger online. Du skal allikevel vurdere om du trenger å låne penger og om du har råd til å betale ned lånet i henhold til låneavtalen, før du tar opp et lån på nettet.